Lainaa mökkiä varten
Mihin tarpeeseen tahansa mökkilaina tarvitaankaan, kannattaa se hakea harkiten ja kilpailuttaa lainat hintatason selvittämiseksi. Mökkilainan korko ja kulut eroavat myös luotonantajasta ja luottoluokituksestasi riippuen. Mökkilaina ilman vakuuksia voidaan hakea myös kattamaan vakuudellisen mökkilainan omarahoitusosuus.
Tässä artikkelissa kerromme sinulle olennaisimmat asiat liittyen mökkilainan hakemiseen. Luettuasi tämän tiiviin mökkilainainfomme, olet askeleen lähempänä oman kesämökkiunelmasi toteutumista.
Selvitä ensin millainen mökkilaina tarvitaan
Kesämökin hankinta tarkoittaa useimmiten lainanottamista. Hyvin usein kesämökki järven rannalla saadaan myös perintönä, mutta silloinkin voit tarvita lainaa mökkiä varten esimerkiksi perikunnan muiden osuuksien lunastamiseen tai mökin peruskorjaukseen.
Ennen hakemuksen sisään laittamista kannattaa selvittää muutamia olennaisia asioita mökkilainaan liittyen. Suosittelemme miettimään vastauksia vähintäänkin seuraaviin kysymyksiin:
- Kuinka paljon kokonaisuudessaan tarvitset lainaa?
- Onko lainantarve mahdollista tietää tarkasti etukäteen?
- Kuinka nopeasti tarvitset lainarahat tilille?
- Haetko lainaa mökkiä varten yksin vai yhteishakijan kanssa?
- Onko sinulla vakuuksia lainaan vai haetko vakuudetonta kulutusluottoa?
Kaikki lähtee mökkilainan suuruudesta
Lainantarpeen määritteleminen ei välttämättä aina ole niin yksinkertaista kuin luulisi. Esimerkiksi mökin ostamisen kohdalla kannattaa miettiä, että tarvitsetko mökkilainaa vain kauppasummaan vai myös ehkä remontointiin ja muihin kuluihin?
Hyvin usein remonttia ei kuitenkaan tarvitse heti tehdä, vaan voit vähitellen kunnostaa mökkiä. Ylipäätään kesämökkiä, joka vaatii suuria remontteja ei kannata ostaa – ellei kyse ole suvussa kulkevasta mökistä tai jos olet ammattimiehiä ja remontointi sujuu kokonaan itse.
Yleensä ulkopuolista rahoitusta ei haeta kattamaan kaikkia mökkiin liittyviä kustannuksia, vaan vain osan niistä. Monet hakevat lainan mökin kauppahintaan ja rahoittavat muut kustannukset vähitellen, joko omalla rahalla tai esimerkiksi käyttölainalla tai joustoluotolla.
Mökkilaina ilman vakuuksia on mahdollista saada nopeasti tilille
Toinen oleellinen mietittävä asia on se, kuinka nopeasti mökkilainan tilille tarvitset. Varsinkin keväällä mökkikauppa käy kuumana ja kesämökeistä kilpaillaan suosituimmilla alueilla. Näissä tilanteissa lainarahat tarvitaan yleensä suhteellisen pian. Vähintäänkin jonkinlaisen käsirahan maksamiseen kannattaa varautua, jos olet keväällä ostohommissa.
Kulutusluotto sivujen kautta voit kilpailuttaa yhdellä hakemuksella monia pankkeja ja rahoituslaitoksia. Ensimmäiset lainatarjoukset saat muutamassa minuutissa hakemuksen jättämisestä ja yleensä 24 tunnin sisällä kaikki tarjoukset ovat sähköpostilaatikossasi. Mökkilaina ilman vakuuksia kannattaa kuitenkin aina nostaa harkinnan tuloksena, vaikka kiire olisikin saada lainaa heti tilille.
Yhteishakijan kanssa voit saada pienemmän koron lainallesi
Vakuudetonta mökkilainaa kannattaa toisinaan hakea yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa olet esimerkiksi määräaikaisessa työsuhteessa tai juuri aloittanut uudessa työssä. Yhteishakija huomioidaan lainahakemuksessa tasavertaisesti päähakijan kanssa.
Suurin yhteishakijan myötä tuleva etu ovat paremmat lainaehdot ja ylipäätään mahdollisuus saada lainaa kesämökin ostamiseen. Mökkilaina esimerkiksi yhdessä puolison kanssa haettuna on varsin luonnollinen tapa rahoittaa kesämökin hankinta.
Mökkilaina – vakuuksilla vai ilman?
Hyvin tärkeä asia mökkilainaa hakiessa on päättää hakeako vakuudellista vai vakuudetonta lainaa. Jos sinulla ei ole vakuuksia, on tämä päätös luonnollisesti hyvin helppo tehdä. Välttämättä et kuitenkaan halua hakea vakuudellista lainaa, vaikka vakuudet sinulla olisikin.
Tällainen tilanne voi olla edessä esimerkiksi silloin, jos haluat säästää vakuudet johonkin muuhun lainaan, kuten asuntolainaan, venelainaan tai muuhun suurempaan luottoon.
Niin vakuudettomissa kuin vakuudellisissa lainoissa on omat plussat ja miinuksensa. Esittelemme nämä kaksi lainamuotoa sinulle seuraavaksi.
Mökkilaina ilman vakuuksia on helppo ja nopea ratkaisu
Mökkilaina ilman vakuuksia sopii keskihintaisen kesämökin hankintaan loistavasti. Vakuudettomassa lainassa yläraja on yleensä 60 000 € kohdilla. Tämä on myös palvelumme kautta haettavien vakuudettomien kulutusluottojen yläraja.
Vakuudeton mökkiluotto on helppo ja nopea hakea ja saada, kunhan täytät vain luotonantajan määrittelemät kriteerit mökkilainan saamiselle. Vakuudettomissa lainoissa lainansaaminen ja lainaehdot riippuvat sinusta tehtävästä luottoluokituksesta. Käytännössä mitä paremmin olet raha-asiasi hoitanut, sitä helpommin lainaa kesämökkiin saat.
Vakuudettomassa lainassa luottoluokituksellasi on suuri merkitys
Vakuudeton mökkikulutusluotto pitää sisällään suuremman riskin luotonantajalle kuin vakuudellinen laina. Tämän takia sinusta tehtävä riskiarvio toimii eräänlaisena vakuutena maksukyvystäsi.
Mökkilaina ilman vakuuksia on mahdollista saada pienellä korolla ja hyvillä ehdoilla, jos olet hoitanut raha-asiasi riittävän hyvin. Sinulla ei saisi olla liikaa aikaisempaa lainaa suhteessa tuloihisi ja tilanteesi tulisi olla muutenkin vakaalla pohjalla.
Vakuudeton mökkikulutusluotto on mahdollista saada nopeimmillaan tilille alle vuorokaudessa. Hakemus kannattaa jättää lainavertailu palvelumme kautta, jolloin vältyt lainojen suorahakuun menevältä ajankäytöltä. Yhdellä hakemuksella saat parhaimmillaan kymmeniä lainatarjouksia, joiden vertailu keskenään on helppoa ja nopeaa.
Vakuudellinen mökkilaina on usein ehdoiltaan parempi
Sivujemme kautta haettavat lainat ovat vakuudettomia kulutusluottoja. Tämä artikkelimme keskittyy vakuudettomiin mökkilainoihin, mutta kerromme myös vakuudellisista lainoista. Toisinaan laina vakuuksilla on nimittäin kannattavampi vaihtoehto kuin vakuudeton laina.
Vakuudellisissa lainoissa pankin riski on pienempi kuin vakuudettomissa lainoissa. Tämä tarkoittaa monesti lainanhakijan kannalta parempia lainaehtoja. Vakuuteen sidotussa lainassa korko on usein pienempi kuin vakuudettomissa lainoissa.
Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös vakuudellisissa lainoissa taloudellisella kokonaistilanteellasi on merkitystä, eikä vakuus itsessään takaa esimerkiksi pientä nimelliskorkoa.
Miten vakuudellinen laina on mahdollista saada?
Yleensä vakuudellista mökkilainaa haetaan omalta- tai kilpailevalta pankilta. Voit jättää hakemuksen mökkilainaa varten verkkopankissasi tai varaamalla ajan lainaneuvotteluun. Tänä päivänä lainaneuvottelut voidaan monesti hoitaa etänä, mutta itse panttaussopimus ja muut asiakirjat allekirjoitetaan perinteisesti paikan päällä konttorissa.
Usein mökkilainan hakeminen tapahtuu samalla lomakkeella kuin asuntolainan hakeminen. Sinun tulee kuitenkin mainita erikseen hakemuksessa, että laina koskee vapaa-ajan asuntoa. Vakuudeksi käytetään useimmiten asuntoa tai muuta kiinteää omaisuutta. Kuitenkin myös esimerkiksi erilaiset osake- tai rahastosijoitukset voivat toimia mökkilainan vakuutena.
Perinteiset pankit eivät ole vielä lähteneet mukaan vakuudellisten lainojen kilpailutukseen, samalla lailla kuin rahoituslaitokset vakuudettomien lainojen kohdalla. Tämän takia vakuudellisten lainojen kilpailuttaminen on huomattavasti työläämpi projekti kuin lainojen ilman vakuuksia tai takaajia. Ainoa keino lainavertailuun näissä lainoissa, on pyytää tarjous jokaiselta pankilta erikseen.
Voit yhdistellä omaa- ja lainarahaa kesämökin hankinnassa
Useimmissa tapauksissa mökkilaina otetaan erilaisten järjestelyiden avulla. Perinteinen tapa on yhdistellä lainarahaa ja omaa rahaa mökin hankinnassa tai jopa käyttää lainojen yhdistämistä mökkilainan saamisen apuna. Käytännössä tämä tarkoittaa monesti sitä, että mökkiin on säästetty käsiraha ja loppumaksu hoidetaan lainalla. Loppulaina voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton käyttöluotto.
Vaikka sinulla ei olisi vakuuksia tai takaajia, on mökkilaina täysin mahdollinen. Mökkilaina ilman vakuuksia kannattaa hakea kulutusluotto.com sivujen lainojen vertailupalvelumme avulla. Säästät näin niin aikaa ja todennäköisesti myös rahaa, sillä vakuudettomien lainojen kustannuksissa on suuria eroja keskenään. Palvelumme kautta haettuna sinulla on mahdollisuus saada lainaa mökkiä varten 60 000 euroon asti, joka riittää hyvin keskihintaisen mökin hankintaan.
Mökkilaina ilman vakuuksia edellyttää kuitenkin, että olet hoitanut raha-asiasi hyvin, eikä sinulla ole liikaa nykyistä lainaa tuloihisi nähden. Sinun tulee lisäksi täyttää lainanhakemiseen liittyvät yleiset ehdot, jotka edellyttävät puhtaita luottotietoja, vakituista osoitetta ja säännöllisiä palkka- tai eläketuloja. Vakuudettomissa lainoissa luotonantajan riskitaso on suurempi, joka tarkoittaa korkeampaa korkoa kuin vakuudellisissa lainoissa.
Tänä päivänä suuri osa myönnetyistä luotoista ovat vakuudettomia kulutusluottoja. Tämä tarkoittaa jatkuvasti kiihtyvää kilpailua asiakkaista, joka laskee vakuudettomien lainojen korkotasoa. Nykyään on siis hyvät mahdollisuudet saada korkotasoltaan ja muilta lainaehdoiltaan edullinen kulutusluotto.
Mökkilaina voidaan hakea monenlaiseen tarpeeseen
Mökkirahoitus voidaan hakea monenlaiseen vapaa-ajan asunnon rahoitustarpeeseen. Hyvin usein tällainen laina haetaan kesämökin ostoon, mutta yhtä hyvin laina voidaan hakea esimerkiksi kalliimman kesämökin omarahoitusosuuteen, remonttiin tai vaikkapa aitan rakentamiseen mökin yhteyteen. Esittelemme seuraavaksi yleisimmät käyttökohteet, joihin mökkilainoja haetaan.
Laina koko kauppasummalle
Aina ei ole välttämättä kertynyt säästöjä tilille, mutta mökkiä tekisi mieli. Näissä tilanteissa mökkilainaa koko kauppasummalle on selkein vaihtoehto. Vakuudeton kulutusluotto on mahdollista saada 60 000€ asti lainojen kilpailutuspalvelustamme.
Edullisen ja keskihintaisen mökin rahoittamiseen sopiikin erittäin kätevästi kulutusluotto. Varsinkin suuret lainat kannattaa aina vertailla, sillä koroissa ja kuluissa on usein suuria eroja - pieni laina ei euromääräisesti kuluiltaan muutu kovin paljoa, oli korko mitä hyvänsä.
Mökkilaina omarahoitusosuutta varten
Vakuudettoman kulutusluoton vaihtoehto mökkilainaksi on vakuudellinen laina, jossa kaupan kohteena olevaa mökkiä käytetään vakuutena. Näissä tapauksissa tarvitset kuitenkin omarahoitusosuutta, joka on 30–50 % mökin kauppahinnasta. Tämä on loistava tapa päästä kiinni hieman kalliimpaan mökkiin, vaikka sinulla ei olisi ulkopuolista lainanvakuutta.
Kokonaisuudessaan lainanvakuutena kauppakohteena olevaa mökkiä ei yleensä voi hyödyntää, vaan tarvitset lisäksi omarahoitusosuuden, eli niin sanotun käsirahan mökistä. 80 000 euron hintaisen mökin omarahoitusosuus voi olla esimerkiksi 25 000 euroa.
Vakuudellisen lainan omarahoitusosuus haetaan entistä useammin vakuudettomana kulutusluottona. Tämä pätee niin asuntolainoihin kuin vapaa-ajan asuntolainoihin. Voitkin hakea lainojen kilpailutuspalvelustamme rahoitusta vain osalla kesämökin kauppahinnasta.
Lainaa mökin remontoimiseen tai lisärakennukseen
Mökkilaina voidaan hakea myös kesämökin remontoimiseen tai lisärakennuksen rakentamiseen. Usein pieni aitta pihalla on miellyttävämpi kaikille kuin patjoja täyteen tungettu päärakennus.
Mökkivieraille tarkoitettu lisärakennus ei ole välttämättä kallis investointi. Valmiita aittapaketteja saa alle 5000 € hintaan. Suuremmista vierasmajoista voi joutua pulittamaan 10 000–15 000 euroa, jota varten mökkilainaa voi hakea.
Aitan lisäksi tai sijasta mökillä on paljon erilaisia rahareikiä. Suomalaiseen mökkiperinteeseen kuuluu aina ”pieni laittaminen”, oli sitten kysymys vaikkapa Suomen kesän mukaisen grillikatoksen rakentamisesta tai venelaiturin uusimisesta.
Millaisella kuukausierällä ja korolla mökkilaina on mahdollista saada?
Kesämökkien hinnat vaihtelevat suuresti ja niinpä mökkilainaa voi saada myös isolla skaalalla. Kaikista kalleimpia ovat Uudellamaalla haja-asutus alueen rantamökit, joista joutuu pulittamaan keskimääräisesti yli 220 000 euroa. Keskisuomessa järvenrantamökki maksaa 50 000 euroa. Luonnollisesti myös lapin tunturikohteiden kupeessa olevat mökit ovat korkeissa hinnoissa verrattuna samoilla leveysasteilla sijaitseviin korpimökkeihin. Mökkipaikkakunnalla on siis suuri vaikutus mökkien hintaan ja sitä kautta siihen, kuinka paljon mökkilainaa tarvitset.
Mökkien hinnat nousivat vuosina 2021–2022 Covid 19 -pandemian aikana, kun ihmiset hakeutuivat entistä enemmän kesämökkien rauhaan etätöihin ja pakoon niin koronatartuntoja kuin rajoituksiakin. Korona-rajoitusten purkamisen jälkeenkin mökit ovat säilyttäneet arvonsa ja mökkeilyn suosio on jopa lisääntynyt. Mökkejä on tänä päivänä tarjolla kaikissa hintaluokissa.
Vakuudettomalla kulutusluotolla on helppo kattaa koko mökin ostohinta suurimmassa osassa Suomea, joten vakuudellista mökkilainaa ei ehkä edes tarvita.
Kuukausittainen budjettisi määrittelee minimilyhennyksen suuruuden
Mökkien hinnassa vain taivas on rajana, joskaan Suomessa perinteisesti eivät kesämökit mitään miljoonahuviloita ole. Mökkirahoitus tulee aina valita omaan budjettiisi sopivaksi. Ennen kaikkea on tärkeää, että mökkilainan kuukausilyhennys sopii suuruutensa puolesta budjettiisi.
Vakuudettomissa kulutusluotoissa viime kädessä luotonantaja määrittelee lainatarjouksessaan luottoluokituksesi mukaisen koron, lainasumman ja kuukausierän. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että välttämättä et saa haluamaasi määrää mökkilainaa.
Mikäli näin on, pankki ei jostain syystä usko riittävästi maksukykyysi. Jos maksukykysi on kunnossa ja olet laskenut, että rahasi riittävät hyvin lyhennykseen – useimmiten saat riittävän suuren mökkilainan.
Mökkilainan korko määräytyy sinusta tehtävän luottoluokituksen mukaan
Pankit ja rahoituslaitokset tekevät jokaisesta lainanhakijasta riskiarvion, johon luottoluokituksesi perustuu. Luotonantajat siis arvioivat kuinka suuri mahdollisuus luottotappioon on kunkin lainanhakijan kohdalla. Mitä suurempi riski on – sitä korkeammalla kalliimpaa mökkilainaa sinulla on ja päinvastoin.
Sinulle tarjottavan mökkilainan korkoon vaikuttavat yleinen korkotilanne, luotonantajan korkovaihtelu ja sinusta tehtävä riskiluokitus. Vuoden 2019 syyskuusta lähtien myönnettyihin lainoihin sovelletaan korkokattolainsäädäntöä. Lain mukaan lainan vuosittainen nimelliskorko saa olla enintään 20% ja sen päälle tulevat muut kustannukset maksimissaan 150 euroa vuodessa.
Lainan takaisinmaksuaika kannattaa arvioida maksukyvyn mukaan
Lainan takaisinmaksuaika kannattaa valita mieluummin liian pitkäksi kuin liian lyhyeksi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: mitä pidempi laina-aika, sitä korkeammat kokonaiskustannukset – mutta pienempi kuukausierä.
Luonnollisesti edellä mainittu toimii myös päinvastoin. Puhtaasti kustannusmielessä ajatellen, kannattaisi valita laina mahdollisimman lyhyellä maksuajalla. Liian tiukalle vedetty maksuaika voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia, jos taloudessasi tapahtuu yllättäviä muutoksia.
Lainan kuukausierän tulisi olla sellainen, että se kestää normaalia hintatason vaihtelua ja muutoksia taloudessasi. Myös rahoituslaitokset saattavat arvioida luottotappion riskin liian suureksi, jos ehdottamasi laina-aika tarkoittaa kuukausittaisiin käyttövaroihisi suhteutettuna liian suurta kuukausierää.
Suosittelemme laina-ajan asettamista riittävän pitkäksi, sillä halutessasi voit lyhentää mökkilainaa minimikuukausierää suuremmalla summalla – näin mökkilainaa voi lyhentää nopeammin ja säästät koroissa ja kuluissa.
Eikö kesämökkiä löydy? Ota lomalainaa ja lähde unelmiesi kesälomalle.
Mökkilaina laskuri auttaa lainan löytämisessä
Sivuiltamme löytyvä mökkilaina laskuri auttaa sinua oikeanlaisen lainan löytämisessä. Lainalaskurilla saat suuntaa antavan arvion lainasumman kuukausierästä laina-ajan mukaan. Mökkilaina laskuri on erittäin kätevä apuväline lainaa kesämökkiä varten haarukoidessa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että laskurin antava arvio ei ole sama asia kuin lainatarjous.
Lainalaskurista pääset kätevästi hakemuksen täyttämiseen. Täyttämällä hakemuksen ja lähettämällä sen, saat käsityksen millaisia lainoja yhteistyökumppanimme sinulle tarjoavat. Hakemuksen jättämisen jälkeen saamasi lainatarjoukset voivat sisältää erilaisen koron ja muut lainaehdot kuin esimerkkilaskelma.
Henkilökohtainen lainahakemus kannattaa aina jättää, jos edes harkitset mökkilainan mahdollisuutta. Näin saat käsityksen sinulla tarjolla olevista lainavaihtoehdoista ja luottoluokituksestasi.
Voit myös kokeilla allaolevaa laskuria hahmottaaksesi tilannettasi.
Tämä laskuri sisältää neljä syöttökenttää: mökin hinta, oma rahoitusosuus, laina-aika ja korko. Laskuri laskee kuukausierän annettujen tietojen perusteella ja tulostaa sen sivulle.
Mökkilaina-laskuri
Tulokset:
Mökkilaina – kilpailuta vaihtoehdot
Lainojen kilpailuttaminen kulutusluotto.com sivuilla on täysin ilmaista, eikä sido sinua mihinkään. Kaikki palvelussamme olevat pankit ja rahoituslaitokset ovat luotettavia rahoitusalan toimijoita, jotka tarjoavat edullisia kulutusluottoja – kunhan lainanhakukriteerisi ovat kunnossa.
Mitään suuria vaatimuksia mökkilaina ilman vakuuksia ei sisällä, mutta raha-asiasi tulee olla riittävän hyvin hoidossa lainan saamiseksi.
Lainojen kilpailuttamisen hyödyt:
- Mökkilainan kilpailuttaminen on ilmaista eikä sido sinua mihinkään
- Tavoitat yhdellä hakemuksella kymmeniä luotonantajia
- Normaalisti saat lähes kaikki tarjoukset 24 tunnin sisällä
- Ensimmäiset lainatarjoukset tulevat yleensä parissa minuutissa
- Lainatarjoukset saat kätevästi sähköpostiisi
- Lainasopimuksen hyväksyminen tapahtuu verkkopankkitunnuksilla
Sinun kannattaa kilpailuttaa myös nykyiset vakuudettomat kulutusluotot mökkilainan lisäksi. Luottojen korot ja kulut vaihtelevat, kuten sinusta tehtävä luottoluokituskin. Suosittelemme kilpailuttamaan sekä pienet että suuremmatkin mökkilainat – lainavertailu säästää usein vähintään satoja euroja vuodessa ja suurempien lainojen kohdalla tuhansia euroja vuosittain.
Parhaat vinkit kesämökin ostoon
Kesämökin ostaminen on monelle suomalaiselle unelman täyttymys. On tärkeää tehdä huolellisia harkintoja ja valmistautua prosessiin hyvin, jotta löydät juuri sinulle sopivan mökkikohteen ja vietät siellä rentouttavia hetkiä pitkään. Seuraavassa käymme läpi parhaita vinkkejä kesämökin hankintaan, jotka auttavat sinua onnistuneessa ostoprosessissa.
Määrittele budjetti ja tarpeet
Aloita miettimällä, millaisen mökin haluat ja millaisella budjetilla. Mieti, mitä ominaisuuksia ja varusteita mökiltä vaaditaan sekä kuinka paljon olet valmis investoimaan paitsi itse mökkiin, myös sen ylläpitoon ja mahdollisiin remontteihin. Budjetin asettaminen alussa auttaa karsimaan vaihtoehtoja ja keskittymään realistisiin kohteisiin.
Tutustu alueeseen
Valitse sopiva sijainti mökille, mieti haluatko kuivanmaan mökin vai mökin järven rannalla. Tutustu eri alueiden tarjontaan, etäisyyksiin omasta asuinpaikastasi sekä vapaa-ajan aktiviteetteihin, kuten kalastus-, retkeily- tai marjastusmahdollisuuksiin. On tärkeää huomioida myös alueen palvelut, kuten kaupat, terveysasemat ja muut tarvittavat palvelut sekä niiden etäisyydet mökkipaikalta. Vapaa-ajan asuntoa ei kannata ostaa heräteostoksena vaan tulee miettiä tarkkaan onko sijainti itselle sopiva.
Selvitä kaavoitus ja lupa-asiat
Tarkista mökin kaavatilanne ja mahdolliset rajoitukset, kuten rakennusoikeudet, rantaviivan käyttö tai vesistön suojelumääräykset. Ota selvää myös alueen yleiskaavasta tai rantayleiskaavasta ja siitä, onko tontilla voimassaolevat rakennusluvat. Huomioi myös, että rantamökkien osalta on usein erillisiä vaatimuksia koskien jäteveden käsittelyä ja puhdistusta, joten selvitä näihin liittyvät lupa-asiat ja määräykset ennen ostopäätöstä.
Tarkasta mökki huolellisesti
Kun olet löytänyt potentiaalisen mökkikohteen, tee huolellinen tarkastus ennen ostopäätöstä ja varmistu vapaa-ajan asunnosta kaikin puolin. Tarkista rakennusten kunto sekä mahdollisten korjaustarpeiden laajuus ja kustannukset. Selvitä, onko kiinteistössä tehty kuntotarkastuksia tai kosteusmittauksia, jotka voivat antaa arvokasta tietoa mökin kunnosta.
Varmista tontin rajat ja sovit naapureiden kanssa
Selvitä mökin tarkat rajat ja varmista, että omistusoikeudet ovat kunnossa. Tarvittaessa ota yhteyttä maanmittauslaitokseen tai kysy myyjältä apua asiassa. Käy läpi myös yhteisiä asioita naapureiden kanssa, kuten vesioikeudet tai tieosuuskunnan jäsenyys, jotta vältät ongelmat ja ristiriidat tulevaisuudessa.
Mieti rahoitus ja vakuutukset
Ennen ostopäätöstä mieti kesämökin rahoitus ja vakuutukset. Selvitä mahdollisuutesi saada lainaa mökkikauppaan ja vertaile eri pankkien tarjouksia - huomioi ensisijaisesti mökkilainan todellinen vuosikorko. Ota huomioon myös, että monet vakuutusyhtiöt vaativat erillisen vapaa-ajan asunnon vakuutuksen – vertaile eri vaihtoehtoja ja valitse sopiva kokonaisuus turvaamaan omaisuutesi.
Tee tarjous ja neuvottele kauppahinnasta
Kun olet tehnyt taustatutkimuksen, tarkistanut mökin kunnon ja selvittänyt lupa-asiat, tee tarjous myyjälle. Älä pelkää neuvotella kauppahinnasta, sillä mökkikaupoissa on usein enemmän liikkumavaraa hinnassa kuin asuntokaupoissa. Tee tarjous kirjallisesti ja varmista, että siinä mainitaan kaikki tärkeät asiat, kuten kaupan kohde, hinta, maksuehdot sekä kaupan toteutumisen ehdot.
Laadi kauppakirja ja tee kaupat
Kun tarjouksesi on hyväksytty, laadi tai hanki asiantuntijan avulla kauppakirja. Kauppakirjaan merkitään yleensä ainakin osapuolet, kaupan kohde, kauppahinta, maksuehdot, vastuun siirtyminen ostajalle sekä luovutuspäivämäärä. Molemmat osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan, ja sen jälkeen kauppa on voimassa. Muista tehdä varainsiirtoveroilmoitus ja maksaa varainsiirtovero sekä ilmoittaa omistajanvaihdoksesta Maanmittauslaitokselle.
Huomioi kaupanteossa esiin tulleet asiat
Kun olet allekirjoittanut kauppakirjan ja saanut avaimet mökkiin, huolehdi siitä, että noudatat sovittuja asioita ja hoidat tehokkaasti mahdolliset korjaukset tai parannukset. Ole yhteydessä naapureihin ja paikallisiin yhteisöihin sekä pidä huolta mökin ylläpidosta ja turvallisuudesta. Nauti uudesta kesämökistäsi ja sen tarjoamista mahdollisuuksista!
Mökin ostaminen voi olla monimutkainen prosessi, mutta näiden vinkkien avulla voit löytää unelmiesi kesämökin ja nauttia sujuvasta ostoprosessista. Tee huolellisia harkintoja, valmistaudu hyvin ja ole aktiivinen kaupanteossa, jotta voit viettää rentouttavia hetkiä omaan tahtiin omalla mökilläsi - ja hae lainaa mökkiä varten Kulutusluotto.com palvelusta.